Home » Biografie

Jaap Smid Jaap’s biography (EN)

Jaap Smid is geboren op 28 februari 1984 en getogen in Gouda. Het gezin van Jaap bestaat uit een oudere zus Evelien (1981) en een jongere broer Koen (1989) en zijn ouders Elly en Raphael.

Jaap ging in Gouda naar de Vrijeschool Gouda en vervolgt dan zijn schoolcarrière bij de Goudse Waarden op de HAVO en MAVO. Jaap vraagt altijd wel veel zorg en aandacht omdat hij vaak een wat “ander pad” beliep als de meeste kinderen en volwassenen om hem heen. Jaap was ook altijd sterk aangetrokken door de elementen aarde, water en vooral vuur.
Begin 2000, als Jaap net 16 is geworden, lopen de spanningen in het gezin op vanwege Jaap z’n pubertijd. Jaap gaat even een tijdje bij een ander gezin in huis wonen maar blijft gewoon langskomen en met familie aangelegenheden meedoen. Jaap is in die tijd ook bezig met het gebruik van softdrugs en alcohol wat hem meestal niet goed bekomt. Jaap was ook gestopt met zijn middelbare school en was gaan werken. Op 2 juli 2000, tijdens een groot illegaal feest bij de Lek-brug tussen Vianen en Nieuwgein aan de snelweg A2, is hij in de oude boogbrug geklommen. Hierbij is Jaap van 30 meter naar beneden gevallen en is daarbij zeer ernstig gewond geraakt.

Jaap SmidJaap heeft ruim 3 maanden in het UMC in Utrecht gelegen met intensieve zorg. Hierna is Jaap overgebracht naar het Revalidatie Centrum de Hoogstraat in Utrecht waar hij 9 maanden in revalidatie zou verblijven. Jaap had door zijn enorme valpartij een incomplete dwarslaesie opgelopen ter hoogte van wervels L3 en L4 in zijn ruggengraad. Door dit alles moest Jaap leren leven met een beperkte doorbloeding van zijn benen en voeten en gedeeltelijk incontinentieproblemen en altijd veel (zenuw) pijn in zijn lijf. Hierdoor werd Jaap gehinderd in zijn doen en laten maar gelukkig kon hij nog beperkt lopen en staan. Jaap heeft zich na zijn herstel eigenlijk nooit laten beperken door zijn handicap en altijd veel ondernomen, wat wij als gezin altijd enorm aan hem bewonderd hebben.

Tijdens de revalidatie kwam Jaap, als onderdeel van zijn herstel, in contact het rolstoelbasketbal in de Hoogstraat. Hier was ook een sportvereniging actief op het gebied van rolstoelbasketbal, SC-Antilope, waar Jaap zich met veel plezier en enthousiasme bij aansloot. Jaap ging hard aan de slag met het zich eigen maken van het spel rolstoelbasketbal zoals de spelregels en vaardigheden.

Rolstoelbasketbal;
Jaap begin zijn carrière bij de Sport Club Antilope in Utrecht. Eerst bij de recreanten en vandaar uit groeide hij door naar het 3e, 2e en al snel 1e-team van SC-Antilope. In 2004 ging Jaap met Antilope mee in het 1e team naar een Europacup 1 toernooi. Hier ervaarde hij dat er nog wel een verschil zat tussen zijn spelkwaliteiten, techniek en fysieke kwaliteiten en dat van de andere spelers op dit niveau. Jaap ging extra gemotiveerd aan de slag met zijn verdere ontwikkeling en in 2004 kreeg Jaap nogmaals een buitenkans aangeboden om met de Nederlandse rolstoelbasketbal ploeg mee te gaan naar Japan.

Jaap SmidJaap kreeg aan de hand van zijn beperking bij de diverse medische en kwalificatie keuringen de status van een zogenaamde 3.5 puntsspeler. Jaap werd door deze punten kwalificatie, zijn lengte van 185cm en spelkwaliteiten, op de positie van Center/Forward in de diverse teams geplaatst. Jaap heeft bij diverse club in binnen-en buitenland gespeeld en is daarnaast zeer actief geweest bij de Nederlandse rolstoelbasketbalploeg. Hiermee heeft hij landen over de hele wereled bezocht; België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Turkije, Zweden, Spanje, Polen, Oostenrijk, Zuid-Afrika, Japan, China en Australië.

Speeloverzicht:
In Nederland                                                                                  In het buitenland
2001 – 2007 SC-Antilope ,Utrecht NL                                         2007 – 2008 Hyeres Handi Club, Hyeres FR
2009 – 2010 Arrow’s, Rotterdam NL                                           2010 – 2012 Köln 99ers, Koln GR
2014 – 2015 SC-Antilope ,Utrecht NL                                         2012 – 2013 RSC Zwichau, Zwichau GR
                                                                                                          2013 – 2013 BSR Deportive AMIAB, Albacete SP

Competities/toernooien                                                               Nationale teams  
Nationale competitie in Nederland, Duitsland en Spanje.     2006 – 2006 Nationaal Jeugdteam NL
Landskampioen in Nederland                                                     2004 – 2011 Nationaal Herenteam NL
Bekerwinnaar in Frankrijk,
Europacup 1-2-3 voor clubs,
Europees-en Wereldkampioenschap met Nederlands team.

Sporter en Topsporter Jaap Smid:Jaap Smid
Zoals al eerder beschreven begon Jaap tijdens zijn herstel en revalidatie aan het rolstoelbasketbal en werkte hard om zich op de diverse vlakken: technisch, fysiek en mentaal te ontwikkelen.
Jaap was verongelukt toen hij net 16 jaar was en nog volop in z’n pubertijd. Door zijn ongeval en het gehele traject erna snel moest hij snel omschakelen naar beginnende volwassenheid met alle vragen en zorgen omtrent zijn maatschappelijke positie en toekomst. Dit ging niet geheel vanzelf en Jaap was zeker nog opstandig en was ook van mening dat topsport en feesten nog goed samen konden gaan! Zo had Jaap met enige regelmaat onenigheid met zijn mede spelers in de teams en met zijn coaches. Jaap kon erg explosief zijn en was kwetsbaar in z’n gevoelens, inzichten en gedachtengoed, waardoor hij vaak een wat afwijkende positie beklede. Echter door zijn harde werken en inzet wist hij zich toch altijd weer een plek in het team te verwerven en speeltijd te maken.
Aanvankelijk kon Jaap, gezien zijn leeftijd, nog niet zelf autorijden naar de trainingen en wedstrijden en werd dit door zijn ouders ingevuld. Hoe verder hij steeg op de ladder van succes, hoe meer er getraind en gespeeld moest worden. Zo kwam het vaak voor dat er 3 á 4 keer per week door Nederland of naar België gereisd moest worden.
Op een gegeven moment zag Jaap, na enig aandringen, in dat hij een opleiding zou moeten beetpakken om ook buiten het rolstoelbasketbal om iets te kunnen doen. Jaap legde zelf contact met het Johan Cruijff College (JCC) in Amsterdam, wat speciaal is opgezet om voor valide en gehandicapte sporters een aangepaste opleiding te verzorgen. Jaap ging daar aan de slag, eerst in Jaap SmidAmsterdam waar hij meerdere keren per week met de taxi naar toe ging. Toen hij 18 jaar was en zijn rijbewijs had gehaald, kwam er een auto vanuit het UWV beschikbaar wegens zijn beroepsopleiding en kon hij zelf gaan rijden naar Amsterdam en dus ook naar trainingen en wedstrijden. Jaap kwam in 2007 in een speciaal trainingsprogramma terecht van het NOC-NSF op Papendal bij Arnhem en ging zo ook daar een tijd wonen. Gelukkig kon hij een nieuwe studie aan het JCC beginnen op de vestiging in Nijmegen. Hier heeft hij uiteindelijk succesvol een MBO-4 opleiding Marketing & Communicatie afgerond in 2010.

Toen werd Jaap in 2007 gevraagd om in Zuid Frankrijk bij Hyeres te komen spelen en dit was het begin van zijn internationale carriere. Hij kreeg daar een appartement wat hij met meerdere teamgenoten moest delen. Hij vloog hiervoor regelmatig in de weekenden naar Nice in Zuid-Frankrijk om te trainen en te spelen in de Frranse competitie en Eurocup. Daarnaast trainde Jaap doordeweeks nog mee bij zijn oude club SC-Antilope in Utrecht.
Het avontuur bij Hyeres was van relatief korte duur maar al snel was er een nieuwe club die interesse toonde in Jaap. Hij werd in 2010 aangetrokken door een Duitse club, Köln 99ers. In de eerste periode in Köln moest hij bijna ieder weekend heen en weer rijden voor wedstrijden en doordeweeks trainde hij in Utrecht en/of Rotterdam bij Arrow’s. Later kreeg Jaap ook in Köln een appartement waar hij langer verbleef en zo ook beter in Köln met het team kon trainen. Jaap heeft twee seizoenen in Köln gespeelt waarna hij gevraagd werd om bij RSC Zwickau te komen spelen in Oost-Duitsland. Hier heeft hij een seizoen gespeeld waarna er een aanbieding kwam uit Spanje van Deportivo AMIAB in Albacete. Hier heeft hij voor het laatst een half seizoen kunnen spelen in 2013.

Jaap SmidHet was voor Jaap zeker niet altijd makkelijk om “alle ballen” in de lucht te houden. Hard trainen en goed spelen zodat je opgesteld wordt en speeltijd verdiende. Omgang met spelers en trainers. De ontwikkeling rondom zijn studie, financiële situatie, A-status binnen de sport, relaties en familiezaken. Maar bovenal waren de constante (zenuw) pijn en fysieke beperkingen een blijvende zorg wat hem veel energie en aandacht koste. Het gaf hem daarnaast veel stress omdat hij zich terdege bewust was dat hij zelf schuldig was aan zijn valpartij. De omgang met de vele instanties en regelgeving waren voor Jaap een groot obstakel in het zo goed mogelijk omgaan met zijn sport en topsport activiteiten. Dit fenomeen wordt door vele mensen met een beperking en hun contacten met overheden en instanties in vele soorten en mate ervaren.
Om Jaap op meerdere manieren terzijde te staan is er ook een stichting opgericht, Stichting Sporter Jaap Smid – SJS, die tot doel had om diverse zaken voor Jaap te regelen en te faciliteren op financieel gebied bij zijn ambities om ver te komen in het rolstoelbasketbal. Jaap wilde vanuit zijn maatschappelijke betrokkenheid, met het geven van demonstraties en clinic’s, jongeren en volwassenen kennis laten maken met mensen met een beperking en het mooie spel van rolstoelbasketbal.

Jaap was zoals hij was en dat was niet altijd makkelijk, zowel voor hem zelf als zijn omgeving. Ook als gezin was het soms moeilijk om de goede toon te vinden om met elkaar te communiceren. Diegene die Jaap “echt konden zien” zagen een mens met zijn soms ongemakkelijke manier van doen maar ook zijn enorme liefde voor het rolstoelbasketbal en de mensen die belangrijk voor hem waren om hem heen.Jaap Smid

Voor Jaap werd het leven steeds ingewikkelder met alle financiele, sportieve en fysieke problemen die zich op leken te stapelen. Ondanks de gevraagde en gegeven hulp kon hij het niet meer bolwerken en heeft Jaap op 3 september 2015 zichzelf het leven ontnomen, 31 jaar jong.

De Nationale Basketbal Bond – NBB omschreef Jaap in een in-memoriam met de treffende tekst:
Jaap, een rolstoelbasketballer, die een bevlogen speler is geweest, een speler die stormachtig kon zijn, een speler die hartstochtelijk kon zijn, een speler die spectaculair kon zijn, en ook vertederend en gevoelig.
Jaap viel op, vaak positief, soms ingewikkeld, maar Jaap viel altijd op.

Tot slot:
Als familie van Jaap kijken we dan ook met trots terug op het leven en de grote sportprestaties van onze broer en zoon Jaap Smid.
Wij zijn ook erg blij dat we een mooie plek hebben gevonden voor de basketbalrolstoelen van Jaap zelf, en de stoelen die hij gebruikte voor demo’s en clinic’s. We zijn verheugd dat ze een plek gaan krijgen bij het rolstoelbasketbalteam van de Bouncers in Gouda-Waddinxveen, en wensen de Bouncers er dan ook veel spel en sport plezier mee in de toekomst.

Familie van Jaap Smid, Gouda juni 2017.